Eten en drinken tijdens de zwangerschap: dit mag je wel en niet! – BabyNooni Website
Meteen naar de content

Klantbeoordeling: 4,8/5 ⭐️

checkmark Vandaag besteld, binnen 3-7 dagen geleverd
checkmark Gratis verzending vanaf €39,-
checkmark Niet goed, geld terug garantie

info@babynooni.com

Eten en drinken tijdens de zwangerschap: dit mag je wel en niet!

Er is vaak heel wat om te doen, gezond eten en leven tijdens een zwangerschap. Een zwangerschap is zeker geen ziekte, maar het vraagt wel veel van jou en van je lijf als er een kindje in de maak is. Dus bewuste keuzes maken is zeker raadzaam. Natuurlijk wil iedere aanstaande moeder het beste voor het nog ongeboren kindje en voor zichzelf. Maar wat is nu eigenlijk het beste? Wat mag je eten tijdens je zwangerschap en wat kan je beter niet eten als je zwanger bent? Wat mag of moet je wel en niet drinken tijdens je zwangerschap? En hoe zit het verder met gezond leven in het algemeen als je zwanger bent.

Tijdens je zwangerschap zullen veel goed bedoelde adviezen naar je toekomen. Daar ontkom je niet aan. Dit gaat vaak over uiteenlopende thema’s als slapen, sporten, aanschaf van babyspulletjes, huisdieren en meer. Je kan hierover alles lezen in onze andere blogs. Voeding zal aan die goed bedoelde en vaak ongevraagde adviezen niet ontbreken. Toch zal iedereen er het zijne van vinden. Maar er zijn goede redenen om bepaalde voeding tijdens je zwangerschap te laten staan. Ik vertel je er graag meer over.

Zwanger, wat mag je wel eten? 

In het belang van een goede ontwikkeling van jouw kindje en ook voor jouw fysieke welzijn is het verstandig om tijdens de zwangerschap goed op te letten wat je eet. Met name met het oog op vis, vlees, kazen en kruiden zijn duidelijke adviezen wat tijdens de zwangerschap beter wel en wat beter niet gegeten kan worden.

Eigenlijk mag je heel veel wél eten tijdens je zwangerschap. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je eet, dat de keuzes voor gezonde voeding de voorkeur krijgen boven ongezonde voeding en dat je niet voor twee gaat eten. Bewuste keuzes maken voor veel groenten en fruit bijvoorbeeld en natuurlijk gevarieerd en voedzaam eten. Dat is voor ieder mens gezond en dus zeker ook als je zwanger bent. Op z’n tijd vette vis en liever onverzadigde vetten dan verzadigde. Hieronder per groep wat redenen waarom deze voeding goed voor jou of je ongeboren kindje zijn.

1) Groenten en fruit

Bevatten veel vitaminen en foliumzuur, maar ook mineralen en spoorelementen zoals ijzer. Allemaal belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. 

2) Volkoren producten

Denk hierbij aan brood en volkoren pasta’s, deze bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Bevat koolhydraten, eiwit, mineralen, vitamines en natuurlijk veel vezels wat weer goed is voor je stoelgang.

3) Zuivel

Bevat vooral veel calcium wat goed is voor de opbouw van de botten.

4) Vis

Vevat veel eiwitten, ijzer, vitamines, mineralen en gezonde vetten wat jouw kleintje goed kan gebruiken bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

5) Vlees

Bevat ijzer, eiwit en vitamine B1, B6 en B12 wat allemaal bijdraagt aan een goede ontwikkeling en geven extra energie.

6) Kazen

De meeste kazen kan je gewoon veilig eten. Ze bevatten veel calcium wat goed is voor de botopbouw. Kies liever voor 10+, 20+ of 30+ kaas, hierin zit minder verzadigd vet en meer calcium.

7) Kruiden 

Sommige kruiden kunnen helpen bij misselijkheid, denk bijvoorbeeld aan gember en kamille. Voor kruiden geldt eigenlijk dat de meeste wel gebruikt kunnen worden mits je dat maar met mate doet. 

Zwanger, wat mag je niet eten?

Met het oog op wat je beter kan laten staan tijdens de zwangerschap praten we eigenlijk meer over voeding welke zeer gevoelig is voor bacteriën of gifstoffen bevatten welke slecht zijn voor de ontwikkeling van de ongeboren vrucht. De meeste voeding is met de juiste bereiding of in kleine hoeveelheden geen probleem. Dat geldt zeker niet voor onderstaande risicogroepen. Het is verstandig om deze tijdens je zwangerschap te vermijden. 

1) Vis

Vooral de rauwe en gerookte vis en rauwe schaal- en schelpdieren worden afgeraden te eten tijdens je zwangerschap. Ze kunnen de listeria bacterie bevatten. Sommige vissoorten kunnen ook dioxines of zware metalen bevatten. Laat dus even de haring, garnalen, tonijn en sushi staan. 

2) Vlees

Ook rauw en half rauw vlees kan de listeria bacterie bevatten, maar ook toxoplasma gondi. Deze bacteriën kunnen leiden tot voedselinfecties welke de ontwikkeling van jouw kindje ernstig kunnen schaden. Beter dus geen tartaar, filet american of een biefstukje. Ook is het verstandig in geringe mate leverproducten te nuttigen. Deze bevatten meer dan gemiddeld vitamine A wat de kans op aangeboren afwijkingen verhoogd.

3) Kazen

Vooral kaas gemaakt van rauwe melk kan de listeria bacterie bevatten. Een aanduiding op de verpakken als “au lait cru” laat zien dat de kaas van rauwe melk is gemaakt. Laat deze dus staan. Denk aan schimmelkazen en verse brie.

4) Kruiden

Bevatten veelal plantengifstoffen welke vanzelfsprekend niet goed zijn voor jouw ongeboren baby. Denk bijvoorbeeld aan aloë vera, hoefblad, salie en boerenwormkruid. Ook met basilicum, kaneel en venkel moet je voorzichtig zijn. Deze liever met mate gebruiken. 

Drinken tijdens je zwangerschap

Zoals voor iedereen is het ook belangrijk goed te drinken tijdens je zwangerschap. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd, dat voedingsstoffen goed kunnen worden vervoerd en dat je temperatuur goed gereguleerd kan worden. Het advies hiervoor is zo rond de 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Zowel te weinig als te veel drinken kan schadelijk zijn.

Het is natuurlijk ook belangrijk om bewust te kiezen voor gezonde dranken. Kies liever voor water, thee of koffie zonder suiker, halfvolle melk en dranken zonder suikers. Laat alcohol tijdens de zwangerschap staan. Het kan in kleine hoeveelheden al leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Je hoeft tijdens een zwangerschap zeker niet voor twee te eten en te drinken, maar wel de juiste keuzes te maken voor twee. Tijdens de zwangerschap begint jouw ouderlijke verantwoordelijkheid al. Het is fijn om goed voor jezelf te zorgen en natuurlijk ook goed voor je kindje te mogen zorgen. Het maakt dat jullie samen een goede start zullen maken.

Heb je nog vragen?

Voor vragen over de juiste voeding raadpleeg je natuurlijk eerst je vriendinnen, je moeder of de verloskundige. Daarnaast beschikken wij bij BabyNooni ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je producten die jou en je zwangerschap of baby kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kleintje!

 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ›