Ik heb een huisdier en ben zwanger… wat nu! – BabyNooni Website
Meteen naar de content

Klantbeoordeling: 4,8/5 ⭐️

checkmark Vandaag besteld, binnen 3-7 dagen geleverd
checkmark Gratis verzending vanaf €39,-
checkmark Niet goed, geld terug garantie

info@babynooni.com

Ik heb een huisdier en ben zwanger… wat nu!

Nederland kent ruim 4 miljoen honden en katten als huisdier en ook nog eens vele miljoenen andere huisdieren als vogels, konijnen en andere knaagdieren. Grote kans dat één van die huisdieren dus ook bij jou woont. En toch heb je een kinderwens.

Wat betekent het hebben van een huisdier voor de kinderwens? Waar moet je op letten als je een huisdier hebt en er komt een baby? Welk huisdier past goed bij een jong gezin en welke juist niet? En tips om je huisdier te laten wennen aan een baby. Ik vertel er graag meer over.

Wat betekent het hebben van een huisdier voor de kinderwens?

In het algemeen is het geen probleem om invulling te geven aan je kinderwens als er huisdieren zijn. Wel vraagt de aanwezigheid van een huisdier om bewuste keuzes en een bewuste omgang met de veranderende situatie. Niet elk huisdier gaat goed samen met kinderen en vraagt dus mogelijk een verantwoorde omgang. Denk hierbij aan veiligheid, hygiëne en sociale omgang bijvoorbeeld.

Zolang jij weet waar je aan begint en je verdiept in wat de nieuwe situaties gaat betekenen voor je huisdier en voor je gezin, kan het hebben van huisdieren dus prima samengaan met kinderen.

Waar moet je op letten als je een huisdier hebt en er komt een baby?

De komst van een baby zal ervoor zorgen dat er veel verandert binnen jullie gezin. Zoals al eerder benoemd zijn de belangrijkste veranderingen onder te verdelen in 3 categorieën.

1) Veiligheid 

Dieren blijven dieren en hoe lief ze ook zijn, we mogen ze niet los zien van hun natuurlijke instinct. Er zijn natuurlijk vele soorten huisdieren waarvan vooral de honden en katten onze grootste vrienden zijn en als huisdier meestal probleemloos dus. Maar denk bijvoorbeeld aan de wat extremere dieren als slangen of reptielen, maar ook sommige rassen honden die met kleine kinderen voor uitdagingen kunnen zorgen. Ga dus op zoek naar informatie en advies over een verantwoorde omgang met jouw huisdier en een baby.

2) Sociale omgang 

Er is natuurlijk ook een sociaal component die een rol speelt binnen een gezin met kleine kinderen. Huisdieren zijn vaak de beste vrienden van ons en zijn onderdeel van het gezin. Zolang jij nog alleen met je partner bent is de taakverdeling duidelijk, en ook wie de baas is. Met kinderen verandert er nogal wat binnen het gezin en dus ook voor je huisdier. Je zal je aandacht meer moeten verdelen bijvoorbeeld en er komen onbekende en onverwachte geluiden en gedragingen bij. Daarnaast verwacht jij dat jouw huisdier ondergeschikt is aan de mensen binnen het gezin. Echter is dit voor een dier allemaal niet zo vanzelfsprekend. De meeste huisdieren kunnen prima samen met kinderen. Het is maar net hoe jij er zelf mee omgaat. Ben je in ieder geval bewust van het feit dat met de komst van een baby in huis er mogelijk voor jouw huisdier ook veel verandert.

3) Hygiëne en allergieën

Nog een belangrijk aspect wat een rol speelt binnen een gezin met huisdier en baby is de hygiëne en allergieën. Huisdieren brengen in meer of mindere mate vervuiling met zich mee. Met kleine ondernemende kinderen die soms ook overgevoelig zijn, is het belangrijk je op voorhand goed te bedenken hoe jij hier op een verantwoorde manier mee kan omgaan. Het gaat dan met name over het in contact komen van je hond met je baby of je kat met de baby. Het fysieke contact met je huisdier dus. Maar ook de frequentie van schoonmaak en waar je huisdier wel of niet nog mag komen zodra de baby is geboren. Probeer hier samen met je partner al een beeld bij te vormen of afspraken over te maken voordat de baby geboren wordt.

Welk huisdier past goed bij een jong gezin en welke juist niet?

Of een huisdier wel of niet passend is bij een jong gezin hangt af van een aantal factoren. Denk aan leeftijd van het huisdier en van de kinderen, maar ook leefomgeving en het karakter van de diersoort of ras. Een puppy of kitten vraagt nogal veel tijd en aandacht net als je baby. Een combinatie van die twee komt vaak niet goed uit de verf. Maar ook een diersoort of ras met een wat angstig of schrikkerig karakter zal zich bij kleine kinderen wat minder prettig voelen. Al deze factoren helpen je op weg bij de omgang van huisdieren binnen jouw gezin. Over het algemeen zijn het de socialere diersoorten die goed binnen gezinnen passen. Honden en katten natuurlijk, maar ook knaagdieren als konijnen, cavia’s of hamsters. Alhoewel je bij die laatste misschien met dag- en nachtritme niet helemaal aansluit op de speelmomenten van jouw kleintje.

6 tips om je huisdier te laten wennen aan een baby en andersom

  1. Betrek je huisdier al vanaf voor de geboorte bij alle veranderingen in huis
  2. Geef je huisdier voldoende gewenningstijd en aandacht
  3. Laat je huisdier op voorhand wennen aan zoveel mogelijk nieuwe geurtjes en geluidjes
  4. Dwing je huisdier nergens toe maar laat deze ook lekker in de eigen wereld zijn
  5. Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat jouw kindje vanaf het begin zien hoe je correct, liefdevol en respectvol met dieren omgaat.
  6. Zorg dat jouw huisdier een stil en veilig eigen plekje heeft waar jouw kleintje niet komt. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw kindje.

Mocht je nog voor de keuze staan om wel of geen huisdier te willen nemen, weet dan dat het eenvoudiger is om eerst jouw gezinnetje te stichten en later daar een passend huisdier bij te vinden. De personen binnen jouw gezin staan natuurlijk altijd op de eerste plaats waardoor hier de basis ligt van de voorwaarden waarop je een passend huisdier uitkiest.

Als je al een huisdier hebt, hoop ik dat je na het lezen van deze blog wat handvaten hebt gekregen waarmee je met een goed gevoel je gezinnetje verder kan gaan uitbreiden. Een huisdier zorgt in de meeste gezinnen voor verbinding en draagt bij aan de sociale ontwikkeling van kinderen. Daarnaast draagt het hebben van huisdieren ook bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen en meer beweging. Voldoende redenen om er nog eens goed over na te denken. 

Heb je nog vragen?

Voor vragen over huisdieren binnen het gezin raadpleeg je natuurlijk eerst je vriendinnen, je moeder of het consultatiebureau. Daarnaast beschikken wij bij BabyNooni ook over een sterk team aan (ervarings)deskundigen. Mocht je dus nog vragen hebben die onbeantwoord zijn gebleven of vragen over je producten die jou en je zwangerschap of baby kunnen ondersteunen, neem gerust contact op met onze klantenservice specialisten. Samen komen we altijd tot het beste voor jou en je kleintje!

 

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ›